Néma énekóra, fertőtlenítőt hurcoló gyerekek - rendkívüli szabályok az iskolákban

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

„Énekórán nincs éneklés” - e szó szerinti utasítást az egyik Pest megyei iskola írásban kapta tankerületi vezetőjétől, és jól érzékelteti, hogy a diákok és a tanárok milyen rendkívüli körülmények között kezdték a tanévet a múlt héten.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nyári szünet végén 70 pontos járványvédelmi protokollal látta el az iskolákat.

"A bejáratoknál kézfertőtlenítőt kell kihelyezni. A távolságtartási szabályok fontosak, tehát törekedni kell a tanulók minél szellősebb elhelyezésére, és kerülni az osztályok keveredését, például a csengetési rend módosításával. Gondoskodni kell a rendszeres szellőztetésről és folyamatos fertőtlenítésről például a padok, sporteszközök, mosdók esetében. A beteg gyerekeket azonnal el kell különíteni az iskolában és a kollégiumban is, hiányzásuk a hatósági karantén idején igazoltnak minősül" - ecsetelte korábban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az iskolák többsége a minisztérium és a tankerület utasításai, illetve ajánlásai alapján saját járványvédelmi eljárásrendet is készített. Ezek közül sokat áttanulmányozva nyilvánvaló, hogy az intézményvezetők többsége a másfél méteres távolságtartásra vonatkozó szabályt nem látja betarthatónak,
mert nincs annyi tantermük, hogy csoportokra bontsák szét az osztályokat. Sok igazgató ezt őszintén kiírta az iskola honlapjára, a Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Kökéndy Ákos pedig elmondta az InfoRádióban is.

"A piciknél abszolút nem életszerű, hogy tartsák a távolságot, de az egymással nagyon jóban levő nagyobb gyerekeknél sem. Törekszünk rá, jelezzük, de nem látom betarthatónak."

A telejs cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.