Sürgősségi rendelettel intézményesítették a távgyógyászatot és az orvostanhallgatók önkéntes munkáját Romániában

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Romániában a Covid-kórházakban önkéntes munkát vállaló orvostanhallgatók bátorításáról, illetve a távgyógyászat jogalapjának megteremtéséről fogadott el sürgősségi rendeleteket szerda esti ülésén a kormány, írja az MTI.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ezentúl az orvosi egyetemek negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatói, illetve az asszisztensképzők harmad- és negyedéves diákjai is vállalhatnak önkéntes munkát a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, amiért havi 2500 lejes (185 ezer forint) juttatásra jogosultak.

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált távolságtartás megkönnyítése érdekében a bukaresti kormány sürgősségi rendelettel teremtett jogalapot a személyes találkozás nélkül elvégezhető, és a járvány miatt már működő gyakorlattá vált, egészségügyi szolgáltatásokra.

Az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó jogszabály az egészségügyi kerettörvényt módosítja és a kórházi kezelés és járóbetegellátás mellett a távgyógyászati szolgáltatásokat is intézményesíti. A távkonzultáció, távszakvélemény, távfelügyelet és távasszisztencia terén ugyanúgy be kell tartani az adatvédelmi előírásokat, betegjogokat, és ugyanúgy kötelező az orvosi titoktartás, mint a személyes találkozással megvalósuló medicinában.

A cikk a 24.hu oldalán olvasható el, idekattintva.