Több ezer pedagógus kaphat felmentést

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A krónikus betegségben szenvedő tanárok bizonyos feltételek esetén átállhatnak digitális tanításra. A könnyítésnek örülnek az érintettek, de ha túl sokan élnek a lehetőséggel, veszélybe kerülhet a feladatellátás.

Virusmaszk

Virusmaszk

Nem csak a középiskolai tanároknak lesz lehetőségük otthonról tanítani a következő hetekben. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése szerint az alsóbb évfolyamokon tanítók közül is digitálisan oktathatnak azok, akiknek krónikus betegségük van, és emiatt nem vállalják a jelenléti munkát – írja a Magyar Nemzet.

További feltétel, hogy legyen meg a szükséges digitális háttér és az adott időszakban biztosítsák a gyerekek felügyeletét az iskolában.

„Értelemszerűen nincs nyilvántartásunk a pedagógusok krónikus betegségeiről, de a korosztályos statisztikák alapján többezres nagyságrendről van szó” – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A digitális átállásra jogosító betegségek körét a szaktárca által 2020 nyarán kiadott Covid–19-kézikönyv határozza meg, idetartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatos betegségek.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke úgy nyilatkozott: egyelőre nincsenek becsléseik arról, hogy hány pedagógust érinthet a napi iskolába járás alóli felmentés. Horváth Péter egyúttal arra figyelmeztetett, ha sok kollégát érint a lépés, akkor az problémát jelenthet a feladatellátásban, hiszen például egy alsó tagozatos osztályhoz mindenképp kell felügyelet a tanteremben, miközben a tanáruk otthonról online órát tart.

A cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.