Hiány van Ausztriában a koronavírus elleni gyógyszerből, 20 ezer doboz hollétét nyomozzák

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Hiány alakult ki az osztrák gyógyszertárakban a Paxlovid nevű, koronavírus-fertőzés ellen használt gyógyszerből – írja a Kronen Zeitung, amely szerint a kialakult helyzet számos kérdést vet fel. Ugyanis nagyjából 20 ezer doboz, legalább 14 millió euró (5,3 milliárd forint) értékű, Paxlovid holléte tisztázatlan.

Virusmaszk

Virusmaszk

A gyógyszertárak Ausztriában is általában maguk vásárolják meg a gyógyszereket a nagykereskedőktől. A Paxlovidot azonban a szövetségi kormány fizette, és gyakorlatilag továbbította a gyógyszertáraknak. A szövetségi kormány összesen 180 ezer doboz Paxlovidot szerzett be. Ebből 2022 márciusa és 2023 november vége között összesen 123 ezer dobozt szállítottak ki a közforgalmú gyógyszertárakba, míg kórházakba és orvosi rendelőkbe 57 ezer doboz jutott.

A közforgalmú gyógyszertárakba szállított 123 ezer dobozból tavaly november végéig mintegy 90 ezret adtak ki vényre. A gyógyszerészkamara adatai szerint 15 ezer dobozt magánrendelésre (egyebek mellett között turistáknak vagy orvosoknak) értékesítettek. Állítólag mintegy 4600 csomagot a gyógyszertárakban a lejárt szavatossági idő miatt „ártalmatlanítottak”, vagyis megsemmisítésre küldtek. Később azonban a szavatossági időt egy uniós rendelkezéssel meghosszabbították.

Decemberben a becslések szerint további 8000 dobozzal adtak ki a betegeknek receptre vagy magánrendelésen felírva. A fennmaradó 3400 doboz a gyógyszerészkamara szerint vagy az 1400 osztrák gyógyszertár valamelyikében van, vagy visszakerült a gyógyszer-nagykereskedőkhöz, újraelosztásra. A feltételezések szerint 2000 dobozt az év elején elloptak egy gyógyszertárból. A gyógyszerészkamara tavaly január 16-án tett feljelentést az ügyészségen.

A teljes cikk elérhető az rtl.hu-n, idekattintva »