Enyhe covid után is tapasztalhat ilyen tüneteket! A nőket jobban sújtja

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Poszt-Covid: önnél is fokozott a rizikója?

Virusmaszk

Virusmaszk

Ha allergiás kórképben szenved, autoimmunbetegsége van, esetleg depressziós vagy szorong, netán nőnek született, nagyobb eséllyel éri el a poszt-Covid szindróma.

Az új típusú koronavírus okozta fertőzés, a Covid-19 következményei, a poszt-Covid vagy a long-Covid szindróma világszerte milliókat érintenek. Úgy tűnik, hogy a koronavírushoz köthető, hosszú távú szövődményekkel szembeni fogékonyságot számos tényező befolyásolhatja, többek között a nem és a fennálló alapbetegségek is. Egy friss kutatás eredményei alapján azonosíthatók azok, akiknél a poszt-Covid kialakulásának a rizikója az átlagosnál jóval magasabb.

Nem csak az lehet poszt-Covidos, aki súlyos Covid-19-en esik át

El kell oszlatni egy tévhitet! A poszt-Covid tünetek, így a memóriazavarok, alvászavarok, izom- és ízületei fájdalmak és tartós, megmagyarázhatatlan fáradékonyság hátterében nem feltétlenül egy súlyos lefolyású, esetleg kórházi kezelést igénylő Covid-19 megbetegedés áll. Egy köhögéssel és néhány napig tartó rossz közérzettel járó Covid-19 is okozhat poszt-Covid tüneteket.

Ha ilyen betegségekben szenved, nagyobb eséllyel érintheti a poszt-Covid szindróma

  • Az allergiás kórképekben szenvedők,
  • a szorongásos és depressziós állapotban lévők,
  • az autoimmun betegek
  • és az arthritises (=ízületi gyulladásos)

betegek fogékonyabbak a poszt-Covidra, mint az egészséges kortársaik.

Az allergiás kórképek egy tág betegségcsoportot takarnak, és a „klasszikus” allergiás, vagyis a szénanáthás személyeken kívül az asztmások és az ekcémások is közéjük tartoznak. Esetükben a poszt-Covid kialakulásának a kockázata fokozott lehet.

Nincs esélyegyenlőség: a nőknél többször nagyobb eséllyel alakul ki poszt-Covid

A nőknél gyakrabban jelentkezik poszt-Covid szindróma, mint a férfiaknál. Ismertek vizsgálati eredmények, amik alapján 5-ször nagyobb eséllyel sújthatja a poszt-Covid tünetegyüttes a nőket, mint a férfiakat. Különösen sebezhetőnek tűnnek ebből a szempontból a klimax periódusában lévő nők.

A teljes cikk elérhető az egeszsegkalauz.hu-n, idekattintva »