Rég látott válságot hozott a járvány az élelmiszereknél

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tragikusan érintette a koronavírus-járvány az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot.

Virusmaszk

Virusmaszk

Látszólag az élelmiszeripar a nyertese a mostani válságnak, hiszen a koronavírus-járvány kitörését övező pánikvásárlásokkal először alig tudták tartani a lépést az élelmiszergyártók. Ez azonban csupán az érem egyik oldala volt.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar jelentősen támaszkodik ugyanis az éttermek, céges konyhák megrendeléseire és a cateringre – ezeknek a kiesése pedig nem kompenzálta kellő mértékben az, hogy egy ideig valamennyivel több élelmiszert vásároltak a fogyasztók.

A szakember kiemelte: a cégeket az is sújtja, hogy nemcsak Magyarországon, de hirtelen egész Európában túltermelés alakult ki, így az itt keletkező feleslegre sincs vevő külföldön. 

Az Egyesült Államokban az éttermek, hotelek és iskolák bezárása miatt a gazdák a terményük, termékeik több mint felét nem tudják eladni, ezért több millió tonnányi árut kénytelenek veszni hagyni. 

Franciaországban 150 ezer tonna jó minőségű sajttól szabadultak meg, ugyanis nem tudták eladni a farmerek. Csak a múlt héten 1500 tonnát semmisítettek meg.

Belgiumban mostanra már hegyeket építenek az el nem adott burgonyából: több mint 750 ezer tonna áll a raktárakban az egyik leghíresebb belga specialitás, az olajban sült krumpli alapanyagából.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.

Nemrég arról is írtunk, hogy ötödével drágult egy klasszikus vasárnapi családi ebéd.