Óriási károk a Covid-19 készítmények piacán

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az EU-s egészségügyi statisztikákból kiderült, hogy a Pfizertől beszerzett Covid-19 vírusellenes készítmények tömkelege veszett kárba a forgalmazás szigorú ellenőrzése miatt. A pozitív Covid-teszt után röviddel beadandó gyógyszer az Egyesült Államokban könnyebben hozzáférhető volt, mint Európában, ahol csak az idősek és a kockázati csoportokba tartozók vehették igénybe a készítményt. Több mint egymilliárd dollár értékben vesztek kárba a fiolák. Aggályok merültek fel a Paxlovid más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaival kapcsolatban is, ami miatt az orvosok csak ritkábban merték alkalmazni a terápiás készítményt.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Airfinity elemzőcsoport adatai szerint az európai országok, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és Olaszország hiába vásárolt nagy mennyiségben a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, több mint 1,5 millió adag, mintegy 1,1 milliárd dollár értékű Paxlovid szavatossága járt le annak ellenére, hogy a felhasználási időt hat-tizenkét hónappal meghosszabbították – írja a Financial Times.

2024 februárjának végéig várhatóan körülbelül 3,1 millió kúrára elegendő készítmény fog még lejárni, ami az európai egészségügyi rendszereknek – az uniós szintű szerződéseket nem számítva – körülbelül 2,2 milliárd dolláros költséget jelent. Az Airfinity szerint egyes országok túlvásárolhatták a Paxlovidot, különösen az Omicron változat megjelenésével.

A Covid-esetek – de legalábbis a teszttel visszaigazolt fertőzések – csökkenése miatt jóval kevesebb vírusellenes gyógyszert adtak be a betegeknek, amelyeket a tünetek megjelenése után röviddel kell bevenni.

Aggályok merültek fel a Paxlovid más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaival kapcsolatban is, ami korlátozza a felírásának gyakoriságát. Az Egyesült Királyságban a legmagasabb a lejárati idő, ahol a becslések szerint december elejére 1 millió adag, 700 millió dollár értékben járt le. Februárban várhatóan további 550 000 adag, június végéig pedig további 650 000 adag fut ki a szavatossági időből.

A teljes cikk elérhető a portfolio.hu-n, idekattintva »