Rossz hírt kaptak a koronavírus ellen Szputnyikkal oltott magyarok

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg egy nyilatkozatban elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina hatástalan a koronavírus-variánsokkal szemben a tavalyi év közepe óta. Azonban az orosz kutatók dolgoznak az oltás klinikai vizsgálatán és az új variáns kidolgozásán- írja a Gazeta.ru

Virusmaszk

Virusmaszk

Az eredeti Szputnyik V vakcina, amely a 2020 augusztusi regisztrációja óta az első két évben hatékonynak bizonyult a Covid-19 ellen, azonban mostanra jelentősen rosszabb eredményeket mutat, és a hatékonyság jelentősen csökkent.

Az Omikron változatok, különösen az Omikron 4, 5 és az XBB.1.5 verzió (Kraken) 2023 januárjában történő megjelenése az eredeti vakcinát hatástalanná tette – számolt be a Gazeta.ru a Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg kijelentéseire hivatkozva.

Gintsburg elmondása szerint a Szputnyik V hatékonysága nyolcadára esett vissza az új omicronok megjelenésével. A legfrissebb koronavírus-variánsokkal szemben pedig huszadára csökkent.  A Covid-19 állandó fejlődése és antigénszerkezetének változása tavaly nyáron szükségessé tette a vakcina antigén-összetételének megváltoztatását.

A Sputnik Light néven ismert frissített Sputnik koronavírus vakcina klinikai kísérletei befejeződtek, és Gintsburg szerint várhatóan december 10. és 15. között kerül a polgári forgalomba és ez már védhet az újabb variánsok ellen is.

A teljes cikk elérhető a penzcentrum.hu-n, idekattintva »