Engedélyezték Spanyolországban a Janssen Pharmaceutica védőoltás vizsgálatának utolsó fázisát

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A gyógyszercég tervei szerint akár már a jövő év elején piacra kerülhet a vakcina.

Virusmaszk

Virusmaszk

Engedélyt adott a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) a belga Janssen Pharmaceutica gyógyszercégnek, hogy koronavírus-elleni védőoltása utolsó klinikai fázisát Spanyolországban végezze - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján az extremadurai Méridában.

A tárcavezető nagyon ígéretesnek nevezte a Ad26.COV2.S nevű vakcinával kapcsolatos vizsgálatokat, amelynek engedélyeztetés előtti, III. fázisában kilenc spanyol egészségügyi intézményben vizsgálják a hatékonyságot és a biztonságot. Spanyolország már közreműködött a vakcina II. fázisának vizsgálataiban is, amikor az amerikai Johnson & Johnson cég tulajdonában álló gyógyszervállalat szeptember elején megkezdte az oltóanyag emberi tesztelését.

Az utolsó fázis önkénteseinek toborzása hamarosan megkezdődik. A résztvevők 20 százaléka 40 év alatti, 30 százaléka 60 év feletti lesz. A védőoltást Spanyolország mellett nyolc másik országban is tesztelik, és összesen 30 ezer jelentkezőn próbálják ki. A gyógyszercég tervei szerint ideális esetben már jövő év elején a piacra kerülhet a vakcina.

A teljes cikk elolvasható a hvg.hu oldalán, idekattintva.