Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója - 11. 19.

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A Kormányinfót követően az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a rendőrség is előáll járványügyi közléseivel.

Virusmaszk

Virusmaszk

120 ezer aktív fertőzöttnél is több van már Magyarországon, és megint csaknem 100-an elhunytak a koronavírusos betegek közül, ezért az operatív törzs a csütörtöki Kormányinfó után újra online tájékoztatóba fogott.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, az elmúlt napon 432 személlyel szemben kellett intézkedni a maszkszabályok megsértése miatt. 113 személy ellen szabálysértés miatt kellett feljelentést tenni.

A vendéglátóüzletekben és a közlekedési eszközökön még mindig vannak, akik nem tartják be az előírásokat, 5 esetben ideiglenesen be is kellett zárni vendéglátóhelyet. Esetek:

Szolnokon egy vendéglátóhely tulajdonosa és egy alkalmazottja nem tartotta be a maszkszabályt, 10 napos zárás. Budapest: 3 üzlet bezárására került sor. (Egy lőrinci piaci árusítóhely és két pékség az "áldozat".)

"Folyamatosan csökken az alkalmazott szankciók száma, egyre többen tartják be a szabályokat" - jegyezte meg Kiss Róbert.

Kijárási tilalom miatt viszont már csaknem négyezer ember ellen kellett intézkedni. 16 485 hatósági házi karantént ellenőriztek az elmúlt napon. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, változatlanul exponenciálisan növekszik a járvány második hulláma.

A védelmi intézkedések folyamatos betartására szólított fel, "mindenki próbál igazolt, hatásos intézkedéseket bevezetni, mi is folyamatosan vizsgáljuk az intézkedések hatékonyságát, az elhunytak számában 4-5 hét alatt várható javulás egy-egy intézkedés után" - ecsetelte.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.