A nyugdíjaskorúaknak külön vakcinát készítenek

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az eddig elkészült amerikai és orosz koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban homályban marad, hogy milyen segítséget adnak a legveszélyeztetettebb korosztálynak, az időseknek, ám a tesztelés finisében lévő oxfordi oltásról jó hír érkezett.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az Oxfordi Egyetem megerősítette, hogy az intézmény tudósai és az AstraZeneca Plc szakértői által fejlesztett koronavírus-vakcina erőteljes immunreakciót váltott ki az idősebb tesztalanyoknál - adta hírül a Bloomberg. A következtetést a tesztelés második fázisának eredményeiből vonták le, amely korábban zárult, és a The Lancet című egészségügyi folyóiratban publikálták. Az idős korosztály tagjait fenyegeti leginkább a koronavírus-fertőzés.

A kutatók egyelőre kíváncsian várják, hogy az Astra-Oxford oltás is képes lesz-e produkálni azt a védettséget, amit az amerikai Pfizer és Moderna cégek készítményei ígérnek. Mindkét gyógyszergyártó azt állítja, hogy vakcinája 95 százalékos hatékonyságú védettséget ad a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek az oltások egyébként már csak arra várnak, hogy - várhatóan napokon belül - megkapják a hatósági engedélyt a felhasználásukhoz.

Alapos kutatás

Az oxfordi készítmény második tesztelési fázisa idején készült vizsgálatok azt mutatták, hogy az idősebb és fiatalabb tesztalanyok ugyanolyan immunreakciót produkálnak. A vizsgálatban 560-an vettek részt, közülük 240-en voltak idősebbek 70 évesnél. Korábban már kiderült, hogy a vakcina erős immunreakciót vált ki a 18-tól 55 éves korosztályok tagjainál. A statisztikai adatok szerint a koronavírus-betegség legtöbb halálos áldozata elmúlt 60 éves.

A cikk a napi.hu oldalán olvasható el, idekattintva.