Megnőtt az alapbér és a biztonság jelentősége a járvány miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Felértékelődött az alapfizetés a tavalyi évhez képest, amely így a rugalmas és kiszámítható időbeosztással együtt vezeti 2020-ban a munkahely-választási tényezők rangsorát. A koronavírus hatására új elemként került be a TOP15-ös sorrendbe a biztonság szempontja, míg a várakozásoknak megfelelően csökkent a rendszeres csapatépítések népszerűsége.

Virusmaszk

Virusmaszk

A PwC Magyarország idén már negyedik alkalommal mérte fel a hazai preferenciákat, és ezúttal a fiatalok mellett a teljes munkaerőpiac igényeit feltérképezték a szakemberek.

Szintén újdonság, hogy Magyarország mellett további tíz európai ország is részt vett a kutatásban. A hazai felmérésben 35 ezren válaszoltak, 35 százalékuk felsőoktatásban, míg 14 százalékuk középiskolában tanul, 50 százalékuk pedig dolgozik.

    • A kutatás eredményei szerint a 16-28 éves korosztályban a munkahely-választási szempontok között három év után idén nagyot ugrott az alapbér (1.) jelentősége.
    • Míg a munkahely és magánélet közötti egyensúlyt megteremtő rugalmas munkarend és munkaidő (2.), valamint kiszámítható időbeosztás (3.) továbbra is kiemelten fontos számukra.

A tavalyi eredményekkel összevetve fontos változás, hogy a közvetlen munkatársak személye két helyet lépett előre a sorrendben (6-ról 4. helyre), megelőzve ezzel az érdekes, kihívást jelentő munkát (5.), a túlórakifizetést (6.), valamint a közvetlen felettes vezetői stílusát (7.) is.

Új elemként került fel a listára a felsőfokú tanulmányok támogatása (10.). Szintén új elem a munkahely biztonságának (12.) szerepe:

    • fontossá vált a covid-járvány alatt, hogy a vállalat felelősséget vállaljon az ott dolgozókért, és gazdasági visszaesés esetén is törekedjen a megtartásukra.

A teljes cikk elolvasható a 24.hu oldalán, idekattintva.