Belebukott a dán miniszter a nyércmészárlásba

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Benyújtotta lemondását Dánia illetékes minisztere, miután az országban elrendelte 17 millió nyérc leölését. A koronavírusra adott válaszlépés törvénytelennek bizonyult.

Virusmaszk

Virusmaszk

Lemondott Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt, írja az MTI nyomán a Telex.

"Kormányzati tisztségemről történő lemondási szándékomról tájékoztattam a miniszterelnököt. Tisztában vagyok azzal, hogy nincs megfelelő támogatottságom a parlamenti pártok körében" - írta Jensen a Twitteren.

"Bölcs dolog Mogens Jensen távozása. Nem volt más kiút" - közölte Pia Olsen Dyhr, a dán Szocialista Néppárttal (SF) elnöke. Az SF a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette kisebbségi kormány parlamenti szövetségese.

Az ellenzék szintén üdvözölte Jensen lemondását, de Frederiksen felelősségének megállapítását is felvetették az ügyben független vizsgálatot követelve.

"Nem Mogens Jensennek kell egyedül viselnie a felelősséget egy olyan döntésért, amely tulajdonképpen a miniszterelnök hivatalában született. Mette Frederiksennek felelősséget kell vállalnia" - olvasható Kristian Thulesen Dahl, a jobboldali populista Dán Néppárt elnöke.

A cikk a napi.hu oldalán olvasható el, idekattintva.