Most már mindenhol maszkot kell hordanom?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Életbe léptek azok a korlátozások, amelyek ezentúl legkevesebb 30 napig meghatározzák az életünket. Bár a Magyar Közlönyben megjelentek a szigorítások részletei, még mindig sok a kérdés, hogyan is kell azokat a mindennapjainkban értelmezni. Az Index szerkesztősége összegyűjti a legfontosabb kérdéseket és válaszokat. Ez azért is fontos, mert súlyos bírságra számíthatnak azok, akik nem tartják be az új szabályokat. Arról már írtunk, hogyan kell okosan közlekedni este 8 óra után, most a maszkviselést vettük górcső alá.

Virusmaszk

Virusmaszk

Ha kiteszem a lábamat otthonról, akkor már mindenhol maszkot kell hordanom?

Lényegében igen, de az új rendelet a kivételes helyzetekre is kitér. A hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a tömegközlekedési eszközökre várva (váróhelységekben), az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a vendéglátó üzletekben – vásárlás és munkavégzés közben is –, ügyintézésnél, az egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben), a szociális intézményekben maszkot viselni.

A legfontosabb változás az eddigiekhez képest az, hogy 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. Ezen területek kijelölése az adott polgármester feladata. Érdemes figyelni a helyi önkormányzatok tájékoztatóit.

Hol, illetve milyen helyzetekben nem kötelező maszkot viselni?

Sportolás céljára szolgáló helyiségekben, irodákban, üzemi helyiségek területén, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Utóbbi két esetben előfordulhat, hogy nem közterületnek minősülnek, akkor viszont a fenntartó meghatározhatja a maszkviselés szabályát.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.