Magyar Orvosi Kamara: "Az újabb betegek gyógyulási esélyei folyamatosan csökkennek"

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A múlt héten jelentette be Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára, hogy a MOK létrehoz egy új felületet, amin orvosok számolnak be arról, milyen problémákat okoz a koronavírus a kórházakban.

Virusmaszk

Virusmaszk

A MOK azt közölte, hogy a Covid-ellátó osztályoktól és ambulanciáktól beérkező visszajelzések alapján elegendő a védőfelszerelések mennyisége, megfelelő a dolgozók élelmezése, és szintén pozitívumnak tekinthető, hogy az orvosok és a szakdolgozók nagy odaadással végzik a munkájukat. A kamara közleménye „kijavítható negatívumoknak” nevezi, hogy tavasz óta nem frissült érdemben a Covid-ellátás magyarországi szintű, könyvben is összefoglalt protokollja, illetve, hogy az orvosok és szakdolgozók idejük jelentős részét adminisztrációval és szervezéssel kell tölteniük.

Vannak viszont olyan problémák, amelyeket a Magyar Orvosi Kamarához beérkezett visszajelzések alapján nagyon nehéz kezelni, ilyen például a nem megfelelő személyzeti létszám. A közlemény szerint a halasztható ellátások eltolásával még valamennyi humán erőforrás mozgósítható, de a betegszám növekedésével végképp nem lesz megfelelő számú orvos és szakdolgozó, hisz már most sincsen elég. A beérkezett reakciók alapján sokszor sérül a betegek méltósága, nincs idő a kellő felvilágosításra, megnyugtatásukra, szorongásuk csökkentésére, és problémásak az egészségügyi dolgozókra vonatkozó kontakt kezelési és karanténszabályok.

A gyógyítás minősége, az újabb betegek gyógyulási esélyei folyamatosan csökkennek. Ennek elkerülésére az egyetlen lehetőség a „járványgörbe laposítása”, azaz az új fertőzések kialakulásának lassítása a kontaktusok csökkentése, maszkviselés és higiénés szabályok betartása révén"- áll a közleményben.

A cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.