200 napja nincs új fertőzött a 23 milliós országban. Mégis hogyan?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Miközben a világ szinte összes országa kegyetlen küzdelmet folytat a koronavírus-járvány újabb hullámaival szemben, Tajvanon 200 napja nem regisztráltak helyben fertőzött beteget, írja a CNN.

Virusmaszk

Virusmaszk

Tajpej a legjobban védekező kormányok közé tartozik a világon. A 23 milliós lakosú szigetországban legutóbb április 12-én, húsvétvasárnap diagnosztizáltak helyi fertőzést. Most csütörtökig összesen 553 azonosított esetről tudni, ezek közül mindössze 55-en voltak olyanok, akik nem külföldön kapták el a vírust. A járványnak eddig hét halálos áldozata van.

Ezzel szemben Floridában, amelynek lakossága nagyságrendileg megegyezik Tajvanéval, csak szerdán 4188 új fertőzöttet találtak.

Tajvanon egyszer sem vezettek be kijárási tilalmat, de még csak drasztikus intézkedésekre sem volt szükség a járvány kordában tartásához. A titkuk a gyorsaságban rejlik. Tavasszal azonnal elkezdték szűrni a koronavírus első gócpontjának számító Vuhanból érkező utasokat.

Az országban január 21-én jelent meg a vírus, ezt követően kitiltották a vuhani lakosokat. A Hongkongból, Kínából és Makaóból beutazó emberek testhőmérsékletét megmérték.

Mindez még azelőtt történt, hogy Vuhant karantén alá vonták volna január 23-án. Márciusban az összes külföldi állampolgár előtt lezárták a határokat a diplomatákon és a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkön kívül.

Tajvannak ugyanakkor vannak oylyan adottságai is, ami a nyugati országoknak nincs.

Az egyik a földrajzi helyzete, Tajvan ugyanis egy sziget, tehát jóval könnyebb ellenőrzés alá vonni a határokat.

A másik a tapasztalat. A 2003-as SARS-járvány után felkészültek egy hasonló forgatókönyvre.

Amikor hallottuk, hogy rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedések történnek Kínában, rögtön tudtuk, hogy valami hasonlóval nézünk szembe – mondta Joseph Wu külügyminiszter egy közelmúltban adott interjújában.

A cikk a 24.hu oldalán olvasható el, idekattintva.