Koronavírus: Franciaország durva szigorításra készül, lehet, hogy országos karantén lesz

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Emmanuel Macron francia államfő szerda este élő televíziós beszédben újabb korlátozásokat jelent be a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt, ami sajtóértesülések szerint akár négy hétig tartó országos karantén is lehet.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az egészségügyi tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 523-mal 35 541-re emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma az előző napi 266 és az azt megelőző 258 után.

A köztársasági elnök múlt héten még azt mondta, hogy meg kell várni a franciák kétharmadára kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom hatását a kórházi ellátórendszerre, és csak utána, leghamarabb csütörtökön dönt a kormány arról, hogy szükség van-e újabb szigorításokra. Az elmúlt napokban azonban olyan jelentősen megugrott minden járványmutató, hogy az államfő már kedd délelőtt összehívta a védelmi tanács ülését az illetékes miniszterek és tudományos szakemberek részvételével.

Kormányzati források közölték, hogy a szerdai kormányülést megelőzően a védelmi tanács újabb ülésén születhet meg a végső döntés a várhatóan "népszerűtlen" korlátozásokról. Jean Castex miniszterelnök jelezte, hogy "elengedhetetlenek az újabb intézkedések" a járvány terjedésének megfékezésére. Hozzátette, hogy a kormány csütörtökön a parlament elé viszi javaslatát.

A kiszivárogtatások szerint a lehetséges forgatókönyvekből az elnöki hivatal az országos karantént részesíti előnyben, amely ugyanakkor kevésbé lesz szigorú, mint tavasszal. Szó van ugyanakkor az éjszakai kijárási tilalom esti 9 órai kezdésének előrehozásáról este 7 órára, és hétvégi karantén bevezetéséről is.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.