Hatalmas az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Tavaly az 1,3 millió vakcina 50-75 százaléka fogyott el. Idén is ennyi oltóanyag van, csakhogy az érdeklődés többszöröse a szokásosnak.

Virusmaszk

Virusmaszk

Két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán – derül ki az emberek érdeklődését dokumentáló Google-archívumból.

A keresési adatokból az is jól látható, hogy az idei szezonban körülbelül akkor ugrott meg a vakcina iránt az érdeklődés, amikor Orbán Viktor szeptember 11-én először beszélt arról, hogy az jó és idén mindenki térítésmentesen megkaphatja. A Népszava által megkérdezett háziorvosok is megerősítették: jóval nagyobb az érdeklődés, mint az elmúlt években.

A napilap megjegyzi, a magyar kormány 23 éve minden évben – idén is – legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Az állam által biztosított mennyiségnek átlagosan az 50-75 százaléka fogy el egy-egy szezonban. Például tavaly a készítmények alig felét használták el.

Idén viszont – ha Google-érdeklődés hűen tükrözi az oltási szándék növekedését –, teszik hozzá, hiány lehet majd a hazai gyártású 3Fluart alapvakcinából is.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.