A koronavírus-óvintézkedések ellen tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Prágában

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásába torkollott délután a prágai Óvárosi téren megtartott tiltakozó akció a cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen.

Virusmaszk

Virusmaszk

A tiltakozó akciót eredetileg a futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította. A Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) végül is 1,5 órás tüntetést szervezett Prága központjában.

A tüntetésen felszólalók az emberi szabadságjogokra hivatkozva követelték elsősorban a kötelező maszkviselés megszüntetését, és vendéglátóipari korlátozások feloldását is.

Az akció lezárása után a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel, üvegekkel, sörösdobozokkal és más tárgyakkal dobáltak meg. Az agresszív tüntetőket, többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat, végül rendőrségi kommandósok, lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították ki a térről. Több tüntetőt őrizetbe vettek.

Csehországban az utóbbi hetekben gyorsan terjed a járvány, szombaton is majdnem 9000 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a hétvégi napokon az eddigi legmagasabb szám.

A teljes cikk a 444.hu oldalán olvasható, idekattintva.