Kezelhetetlen zsúfoltság alakulhat ki a hazai sípályákon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja a magyaroknak, hogy idén ne menjenek külföldre síelni a koronavírus-járvány miatt. Ez félmillió embert és egy túlélésért küzdő iparágat érint – mondta az InfoRádiónak a Síelők.hu alapító-főszerkesztője. Wesselényi Andrea szerint a magyar sípályákon kezelhetetlen zsúfoltság alakulhat ki.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Síelők.hu-nál mindenkit „megdöbbentettek” a miniszterelnök szavai, miszerint senki ne tervezzen a síszezonban külföldi utazásokat, még ha ez nem is rendelet, hanem javaslat a kormányfő részéről. Ugyanis ez nehéz helyzetbe hozná mindazokat, akik a téli turizmusban dolgoznak – magyarázta Wesselényi Andrea, megjegyezve, hogy szerinte csak jót tehet, ha az emberek kimozdulnak a szabad levegőre, a hegyekbe sportolni.

A szakember egyetértett, a hektikusan változó határátlépési szabályok, illetve a karanténkötelezettségre és a tesztelésre vonatkozó rendelkezések miatt vélhetően amúgy is kevesebben indultak volna az idén külföldre síelni, annak ellenére, hogy a célországok sok tekintetben felkészültek arra, hogy biztonsággal tudják fogadni a síelőket, amelyeket több mint húsz pontban a Síelők.hu is csokorba gyűjtött. Így például a kabinos sífelvonók rendszeres fertőtlenítése, a kötelező maszkviselés a belső terekben, vagy épp, hogy csősálat osztanak, vagy kedvező áron kínálnak a sportolni vágyóknak. Vagyis a sípályák felkészültek, és egyedül az utazási szabályok jelentenek korlátot, amire egy európai szintű szabályozás, valamint a gyors, ingyenes tesztek biztosítása lehetne megoldás – vélekedett Wesselényi Andrea.

Ugyanakkor az ágazat szereplői is egyre kilátástalanabb helyzetben érezhetik magukat, így a vendéglátósok, szállásadók, vagy akár az oktatók. „A túlélés a cél idén”, minimalizálva a költségeket, elkerülve a tartalékok felélést, ha nem tudnának bevételekhez jutni. Természetesen mindenki reménykedik abban, hogy lesz valamifajta kiút ebből az „egyre sötétebb zsákutcából” – fogalmazott a Síelők.hu alapító-főszerkesztője.

Mint emlékezetes, az európai járvány egyik kiindulópontja tavasszal az osztrák ischgli síközpont lehetett. Wesselényi Andrea ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy ez egy nagy gócot jelentett, azonban a síközpontok többségére nem az ott tapasztaltak jellemzők, és az emberek nem partizni járnak ezekre a helyekre.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.

Kapcsolódó: