A magyarok harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus-járvány komolyan érintette az aktív korú felnőtt lakosság jövedelmi helyzetét, sokaknak kellett bevételcsökkenést elkönyvelniük, jellemzően az elvégzendő munka mennyiségének csökkenése vagy az állásuk megszűnése miatt. Különösen a 30-49 éves korosztályban és az alacsony végzettségűek között érezték meg a jövedelem csökkenést. A Scale Research friss Bankindex kutatása szerint a felnőtt lakosság több mint harmadának csökkent a jövedelme a koronavírus hatására, és minden tizedik személy vesztette el az állását, de többségük talált már új munkahelyet.

Virusmaszk

Virusmaszk

A Scale Research Kft reprezentatív Bankindex kutatása évente több hullámban vizsgálja a 18-69 éves lakosság pénzügyi szokásait és ezek változásait. A 2020. szeptemberi hullámban azt is kutattuk, hogy a lakosság körében milyen mértékben csökkent a jövedelem, és hány százalék veszítette el az állását a COVID járvány hatására.

Az aktív korú lakosság 38%-ának csökkent a jövedelme a járvány hatására az idei év szeptemberéig, ez 2,5 millió ember jelent. Ha csak az aktív dolgozó személyeket nézzük, körükben minden második személynek. A COVID hatására leginkább a 30-49 éves korosztálynak kell összehúzni a nadrágszíjat, közülük minden második személynek, noha állásukat a 40-59 éves korosztályban veszítették el legnagyobb arányban a vírus miatt.

Az aktív korú lakosság 18%-nak csökkent munkahelyén az elvégzendő munka mennyisége (az aktív dolgozók közül minden negyedik személynek), hasonló arányban, a lakosság 15%-nak csökkent a nettó munkabére (az aktív dolgozók 23%-nak). A 18-69 évesek 7%-nak lecsökkentették vagy megszüntették a korábbi béren kívüli juttatásait, a Cafeteria keretét, ami a tényleges elkölthető jövedelem csökkenését erősítette. A lakosság 8%-nak csökkent a szerződéses munkaórái, azaz kevesebb órára jelentették át őt az elmúlt időszakban.

A 18-69 éves lakosság 10%-a veszítette el az állását 2020. szeptemberig a járvány következtében, ez 678 ezer embert jelent. Közülük közel kétharmad (6%) már talált is új munkahelyet, így a lakosság 4%-a, kb. 270 ezer ember kénytelen még állást keresni a COVID hatására.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.