Verseny a vakcináért: 44 oltást tesztelnek, már gyerekeket is bevonnak

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Klinikai tesztelési fázisban tart már több tucatnyi koronavírus elleni vakcina: a kínai és orosz gyártók egy fázist kihagynak, ám szakemberek szerint ez veszélyforrás lehet.

Virusmaszk

Virusmaszk

A koronavírus elleni oltás kifejlesztése harc az idővel: a pandémia második hullámában már mindenki azt várja, hogy az előrejelzések által leghamarabb a jövő év tavaszára ígért oltás elérhetővé és használhatóvá váljon, hogy az élet ismét a normális kerékvágás felé indulhasson el. Ennek érdekében számos gyártó folytat teszteket, melyek a vakcinafejlesztés különböző fázisaiban tartanak.

A Pfizer nagy lépést tehet előre azzal, hogy több mint 48 ezer önkéntes bevonásával folytatott tesztjeit a friss bejelentés szerint megnyitja a 12 év fölötti gyerekek számára is. A 16-17 éves korosztályt, a HIV-vel, illetve hepatitis C-vel és B-vel élőket a múlt hónapban vonták be kutatásukba, mostani lépésük pedig őket teszi az első olyan reménybeli vakcinagyártóvá, amely gyerekek előtt is megnyitja a teszteket.

Az oltásfejlesztésben általában a felnőtteken végzett tesztek az elsők. A Business Insider cikke szerint ennek az oka az, hogy az egészséges és kevésbé sérülékenyek kapják az első adagokat, majd később szélesedhet a paletta. A koronavírus ráadásul az idősebbek számára jelent nagyobb rizikót - viszont eddig úgy tűnt, a gyerekek kimaradnak az oltások első köréből. A Moderna és korábban a Johnson&Johnson is még idénre tervezi tesztjeinek gyerekek irányába történő szélesítését, de sosem lehet tudni, mikor kerül homokszem a gépezetbe.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.