Róma: Rendhagyó javaslat: maszkviselés odahaza is?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A római kormány azt javasolja a koronavírus-járvány miatti újabb intézkedéscsomagjában az olaszoknak, hogy saját otthonukban is viseljenek maszkot, amennyiben vendégeket fogadnak, legyenek akár közeli rokonok vagy barátok is.

Virusmaszk

Virusmaszk

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn éjszaka írta alá az új intézkedéscsomagot a járvány ismételt erősödésének megfékezésére. A fertőzöttségi adatok az utóbbi egy hét alatt megkétszereződtek, a járvány országosan terjed, a dél-olaszországi kórházak megteltek. A kormány újabb szigorítása a járványgörbe további erőteljes emelkedésének megelőzését szolgálja. Giuseppe Conte úgy nyilatkozott, hogy minden eszközzel el akarják keülni az ország újbóli lezárását és a gazdaság leállását.

A harminc napra érvényes kormányrendelet most első ízben a kötelező érvényű korlátozások mellett, „erősen tanácsolt” óvintézkedéseket is tartalmaz.

Utóbbiak között szorgalmazza, hogy az olaszok otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha nem a velük élő, vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal vannak együtt, vagy esetleg takarítónő dolgozik az otthonukban. A rendelet szerint célszerű, hogy egyszerre legfeljebb hat személy tartózkodjon egy lakásban. Így kívánják korlátozni a lakásokban rendezett összejöveteleken, házibulikon részt vevők számát.

A kormány első alkalommal vezet be korlátozásokat az otthonokban tartózkodókra.
A tavaszi első hullám idején ezt nem tette, de akkor a járvány az országnak szinte csak az északi régióira korlátozódott, és akkoriban az olaszok jóformán az otthonukat sem hagyhatták el.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.