Részletek a Trumpot meggyógyító antitestkoktélról

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Azt nem tudni, hogy az amerikai elnök pontosan hol kaphatta el a koronavírus-fertőzést, az viszont tény, hogy gyógyulása enigmatikus, viselkedésén pedig nem változtatott semmit az, hogy átesett a betegségen.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az amerikai elnök a saját koronavírus-fertőzésének kezelésére használt antitestkoktélt a betegség gyógymódjaként emlegeti, holott még Leonard Schleifer, a szert előállító Regeneron Pharmaceuticals vezetője sem ilyen merész a gyógyszerrel kapcsolatosan.

"Az elnök esete egy a sok közül, az ilyesmit nevezzük esettanulmánynak" – nyilatkozta, hozzátéve: az elnök kora és magas rizikófaktora érdekessé teszik ezt az esetet, de nem ilyen bizonyítékokra van igazán szükségük. "Az igazi bizonyítékok a nagy klinikai tesztekből származnak" – mondta el. Schleifer a gyógyszer adta védettséggel kapcsolatban sem olyan magabiztos, mint az elnök: a Marketwatch cikkében idézettek szerint úgy véli, hónapokig lehet elégséges a koktél nyújtotta védelem.

Csak neki járt

Az elnök kivételes helyzetben van, hogy ilyen kezelést kaphatott: a Regeneron kísérleti gyógyszerét az FDA még nem engedélyezte. A CNN Health cikke szerint a piacon még föl nem lelhető szert a cég az után bocsátotta az elnök rendelkezésére, hogy orvosai kifejezett kérést juttattak el hozzájuk ennek érdekében. A gyógyszer mindenesetre nem csak az elnöknek vált be: egy 275 fő részvételével végzett kísérletben már sikerült bizonyítania. A vírusszám csökkenése mellett a tüneteket is enyhítette esetükben, a legjobb eredményeket azoknál érte el, akiknek teste még nem lépett fel természetes immunválasszal a koronavírussal szemben.

Trump betegségének nem ez a hirtelen felépülés az egyetlen olyan eleme, amely a közvéleményt vagy a tudósokat elgondolkodtatja. Különös felhangot ad az egész esetnek a tény, miszerint alig egy hónappal az amerikai elnökválasztásokat megelőzően győzte le, ráadásul fiataloktól is meglepő könnyedséggel a betegségét, miközben meglehetősen irracionálisan viselkedett több helyzetben is.

Az viszont bizonyos, hogy fertőzöttként autókonvojos utazást tennie, majd a Fehér Házba visszatérve maszkját teátrálisan levennie felelőtlen cselekedet volt. A The Washington Post cikke szerint egy orvos a nehézlégzés jeleit vélte felfedezni az ekkor saját szavai szerint magát fantasztikusan érző elnökön. A CNN vezető egészségügyi szerzője, Sanjay Gupta egyenesen abszurdnak nevezte azt, hogy egy fertőző, akár halálos kimenetelű vírus hordozója maszk nélkül megy mások közé.

A teljes cikk az infostart.hu oldalán olvasható el, idekattintva.