Romániában lakossági riasztást, Lengyelországban vásárlási idősávot vezettek be a járvány miatt

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Lengyelországban már a köztereken is kötelező maszkot viselni.

Virusmaszk

Virusmaszk

Romániában a 150 ezret is meghaladta a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, tovább gyorsult a járvány terjedése, ezért Bukarestben és több más városban a mobiltelefonos katasztrófavédelmi riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a lakosságot a megnövekedett fertőzési kockázatra.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat: csak úgy kerülhetik el életük és a környezetükben élők életének veszélyeztetését, ha betartják az előírt egészségügyi óvintézkedéseket: orrukat és szájukat eltakaró maszkot viselnek, távolságot tartanak, kerülik a tömeget, a mások által is megérintett felületek megtapintását, és fertőtlenítik magukat minden fertőzésgyanús tárgy megérintése után. A lakossági riasztást más romániai településeken is bevetette a katasztrófavédelem.

Lengyelországban az idősebb embereknek a koronavírus-járvánnyal szembeni védelme érdekében újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő Varsóban. A csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak - közölte.

A kormányfő javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

A sajtóértekezleten szintén részt vevő Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a járványügyi intézkedések jövő heti bővítését helyezte kilátásba. Emlékeztetett: a járvány lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható el, idekattintva.