A vakcina önmagában nem szabadít meg minket a maszkviseléstől

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A védőoltás önmagában kevés a Covid-19-járvány megállítására - erre a következtetésre jutott egy tudóscsoport, amelyet a brit Royal Society kért fel a perspektívák lemzésére. A lényeg: a társasági élet bizonyos korlátozására azután is szükség lesz, hogy megkezdődik a tömeges oltás - legkorábban jövő tavasszal.

Virusmaszk

Virusmaszk

"Az egyik fő probléma az, hogy megkezdődik az oltóanyag előállítása, mielőtt a kísérletek véget értek volna - hangsúlyozza a csoport egyik vezetője, aki a Guardiannek nyilatkozott. Nilay Shah professzor, aki az Imperial College London vegyészmérnöki tanszékének vezetője elmondta: márciusra lesz oltóanyag, de kérdés, hogy milyen?

Mivel nagy verseny folyik a gyógyszergyárak között, ezért nem lehet tudni, hogy mennyire tartják be a szükséges ellenőrzési periódust, amelynek során le lehet mérni az oltóanyag valódi hatékonyságát. Ám még abban az esetben is, ha az oltóanyag hatékonynak bizonyul, egy évnek kell eltelnie, amíg a lakosság nagy része megkapja az oltást. Kezdetben ugyanis néhány társadalmi csoport elsőbbséget élvez - az oltóanyag pedig minden bizonnyal csak korlátozottan áll rendelkezésre.

"Kevés oltóanyag állítja meg önmagában a járványt" - ezt hangsúlyozza a jelentés társszerzője. Charles Bangham professzor az Imperial College London immunológiai tanszékét vezeti. Szerinte az oltóanyag csökkentheti a betegség súlyosságát és a járvány fertőzőképességét, de nem szünteti azt meg teljes mértékben.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható, idekattintva.