Eldőlt: hétfőtől szükségállapot lesz Csehországban

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A szlovákok 45 napos vészhelyzeti bjelentése után most Csehországban is szükségállapotot jelentettek.  Már korábban is szó volt az intézkedésről, végleges döntést azonban most hozott a kormány. A miniszter a képviselőház délelőtti vitájában a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy csak így lehet gyorsan és hatékonyan olyan központi intézkedéseket bevezetni, amelyek megakadályozzák a járvány további terjedését.

Virusmaszk

Virusmaszk

"A szükségállapot bevezetése nélkül október végére annyira megnőhetne a betegek száma, hogy az veszélyeztetné az egészségügyi intézetek, elsősorban a kórházak kapacitását" - szögezte le Prymula.

A szükségállapot bevezetése mellett hétfőn további óvintézkedések is életbe lépnek Csehországban. A leginkább veszélyeztetett régiókban két hétre bezárják a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra. A sportrendezvényeket ezentúl csak nézők nélkül lehet megtartani. A gazdasági életet az új óvintézkedések nem korlátozzák.

A cseh kórházakban jelenleg 976 beteget kezelnek, közülük 173-an intenzív osztályon vannak, 111 ember lélegeztetőgépre van kapcsolva.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán.