Sorra álltak le a magáncégek a teszteléssel, de van terv a laboroknál

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A legtöbb laboratórium számára gazdaságilag fenntarthatatlan, hogy hatósági áron végezzék el a koronavírus-tesztek levételét és elemzését. A szolgáltatók fele már abbahagyta, mások vállalják a veszteséget, de bármikor felhagyhatnak vele. A munkáltatók számára kulcskérdés, hogy soron kívül is teszteltethessenek.

Virusmaszk

Virusmaszk

Fontos különbség, hogy a szolgáltatók az esetek többségében nem végeztek diagnosztikai feladatokat, csak a mintavételt biztosították, többnyire szerződésük volt laboratóriumokkal, amelyek a PCR-teszteket elemezték. E magánszolgáltatók kiszállása piacilag racionális volt már az első perctől fogva, mivel a minták vizsgálatát számukra 17-22 ezer forintért végezték el a laborok, a maradék 7-13 ezer forintból a helyszíni mintavétel költségeit kellett állniuk. Ebbe beletartozik az egészségügyi dolgozók mintavételéhez szükséges egyszerhasználatos eszközök beszerzése, a dolgozók tesztelése, valamint a minták szállítása is.

A laborok lehetősége a túlélésre, hogy felajánlják a felszabadult kapacitásukat a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Korábban arról beszéltek lapunknak az érintettek, hogy az állami szervvel 22-27 ezer forintos darabáron szerződtek, a hatósági árat pedig ezekre a vizsgálatokra nem alkalmazták. Végső soron ezzel a járványügyi hatóságok is jól járnak, mert több fertőzöttet azonosíthatnak.

A teljes cikk a napi.hu oldalán olvasható, idekattintva.