Lengyel cégé lehet a világ első Covid-gyógyszere

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Izomba adott injekcióval kell az emberi szervezetbe juttatni az új gyógyszert, amely semlegesíti, tehát elpusztítja a mostani világjárványt okozó koronavírust – hangzott el a Biomed Lublin vállalat által fejlesztett és gyártott ampullák első szériájának sajtóbemutatóján. A világra szóló bejelentésről a lengyel állami hírügynökség (PAP) tudósított elsőként.

Virusmaszk

Virusmaszk

A lengyel biotechnológiai cég több mint hetvenéves gyógyszeripari múltra tekint vissza. Az egyelőre még név nélküli készítmény a Covid–19-fertőzést már átvészelő, tehát gyógyultnak tekinthető alanyok véréből kivont speciális antitestet tartalmazza (anti-SARS-CoV-2 immunoglobulin). Krzysztof Pyrć, a krakkói Jagelló Egyetem professzora, aki a szóban forgó antitestek viselkedését vizsgálta, jelesül, hogy azok izolált állapotukban mennyire hatékonyak a vírus legyőzésében, úgy fogalmazott: ez a fajta aktivitásuk az eddigi eredmények alapján nagyon magas.

Marcin Piróg, a Biomed igazgatósági elnöke rámutatott: a készítményben koncentráltan vannak jelen ezen antitestek, tehát hatásosabb, mint ha csupán vérplazmát adnánk a betegeknek. Pedig már ez utóbbi, egyszerűbb eljárás hatékonyságát is sikerült igazolni az Oxfordi Egyetemen.

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.