Hatékony vakcinát ígér a koronavírus ellen 2021-re a SinoVac kínai cég

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nemzetközi forgalmazásban is elérhető vakcinát ígér jövő év elejére egy kínai cég. A SinoVac vezérigazgatója ezt csütörtökön jelentette be.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az EU és az USA ellátása is cél

Eleinte Kína legfertőzöttebb térségében akarták megfékezni a járvány terjedését az oltóanyaggal a biotechnológiai vállalat szakemberei, de a mostani tájékoztatón már az Európai Unió és az Egyesült Államok ellátását is a célok között nevezték meg.

,,A fejlesztés kezdetén a projektet Kínára összpontosítottuk, különösen a vuhani régióra, de nyáron változtattunk a stratégiánkon, az egész világban elérhető oltóanyag az új célunk." Jin Vejdong, a SinoVac vezérigazgatója

A SinoVac az egyike a cégeknek, amelyek a legjelentősebb négy kínai oltóanyag fejlesztését végzik. Két vakcina projektje fut az állami tulajdonú SinoPharm laboratóriumaiban, a negyedik készítmény fejlesztése a honvédség ellátására is dolgozó magáncégnél, a CanSinónál zajlik.

Nagy népességű országok, ahol súlyos a járvány

Az oltóanyagok vizsgálatát nagy számban végzik önkénteseken, több országban. A SinoVac vezérigazgatója bejelentette, hogy több mint 24 ezer ember vesz részt alanyként a kutatásban Barzíliában, Törökországban, Indonéziában, illetve további vizsgálatokat végeznek Bangladesben, és keresik a lehetőséget Chilében.

A SinoVac a járványügyi statisztikák alapján választotta ki az országokat a vizsgálatokhoz. Ezekben az országokban erőteljesen terjed a vírus nagy népesség körében, ráadásul korlátozott a kutatási és fejlesztési kapacitás.

A teljes cikk az euronews.com oldalán olvasható el, idekattintva.