Lehet, hogy egy brazil nagyvárosban elérték a nyájimmunitást, de súlyos árat fizettek érte

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nagyon óvatosan kell manapság kezelni azokat az előzetes tudományos anyagokat, amelyek még nem estek át a szokásos sokkörös szakmai ellenőrzéseken, de egy most megjelent tanulmány eredményeit még feltételes módban is érdemes megismerni.

Virusmaszk

Virusmaszk

Amennyiben ez a munka helytállónak bizonyul, akkor valószínű, hogy egy brazil nagyvárosban, a közel 2 millió lakosú Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Ezt a fogalmat azért szokták szinte mindig csak az oltásokkal kapcsolatban használni, mert a nyájimmunitást széleskörű beoltottsággal szokták elérni, most azonban mintha tényleg megtörtént volna az, ami soha nem célja egy fejlett egészségügyi rendszernek: Manausban vélhetően már olyan sok a fertőzésen átesett ember, hogy nincs elég terjesztője a koronavírusnak.

Ahogy a Technology Review írja, a városban márciusban jelentették az első eseteket, és a járvány felfutása kegyetlenül gyors volt. A kórházak szinte azonnal telítődtek, a halálozási arány a járványmentes évekhez képest hirtelen a 4-5-szörösére emelkedett.

A járvány a halálozások szempontjából májusban, napi 79 esettel érte el a csúcsát, majd fokozatosan enyhülni kezdett, és szeptember elején már “csak” napi 2-3 halálesetet jelentettek.

A teljes cikk elolvasható a g7.hu oldalán, idekattintva.