Idén holtszezon lett a főszezon a budapesti szállásadóknál

Az elsősorban külföldi turizmusra épülő budapesti szállások cégadatai meglepő képet mutatnak. A cégmegszűnések száma a februári kiugró érték után hónapról hónapra csökkent, illetve stagnált. A járvány első hullámának levonulása utáni optimizmus olvasható ki a nyári hónapok alacsony cégmegszűnési adataiból.

Virusmaszk

Virusmaszk

A cégalapítások havi statisztikája szerint az májusi mélypont után fokozatosan növekedett a cégalapítási kedv, idén júliusban pedig megközelítette a január havi éves rekordot. Ebben szerepet játszhatott azonban a cégbíróságok munkájának tavaszi lassulása is, tehát lehetséges, hogy korábbi cégalapítási szándékok csak a nyári hónapokban öltöttek testet a cégstatisztikákban. Összességében elmondhatjuk, hogy közel ugyanannyi volt a működő társas vállalkozások száma augusztusban, mint az év elején.

Nem ilyen kedvező a kép, ha az eltöltött vendégéjszakák számát és a szektor alkalmazotti létszámának alakulását vizsgáljuk. A létszámadatok tekintetében bár a turista szezon a létszám emelkedésével szokott együtt járni, a járványhelyzet megtörte ezt a trendet. Idén január óta több mint 2400 fővel csökkent az ilyen profilú vállalkozások alkalmazotti létszáma, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány miatti szállodabezárások jelentős számú munkahely megszűnését eredményezték.

A KSH által publikált statisztika a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák számáról jól mutatja mekkora árbevétel kiesést kellett és kell elszenvednie a budapesti szállásadóknak. Míg januárban, ami abszolút holtszezonnak számít, 20 000 vendéjszakát töltöttek el külföldiek a fővárosi szálláshelyeken, addig áprilisiban ezer, májusban szintén ezer, júniusban 5 ezer, júliusban pedig 22 ezer külföldiek által eltöltött vendégéjszakát jelentettek le a vállalkozások, tehát csak a főszezonnak számító július hónapban sikerült a januári értéket enyhén meghaladni.

A teljes cikk elolvasható az opten.hu oldalán, idekattintva.