Milliókat taszított mélyszegénységbe a koronavírus, a magyarok sem ússzák meg

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az elmúlt 10 évben egyszer sem lehetett látni olyan vagyonnövekedést a világban, mint tavaly, a piacok jó teljesítménye a friss pénzeket is bevonzotta. Idén azonban a koronavírus elterjedése egy teljesen más képet fest: felerősödött az elszegényedés, milliók kerültek mélyszegénységbe. Bár a háztartások globális vagyona a második negyedévben valamelyest kiheverte a tavaszi koronavírus-sokkot, Magyarországon visszaesés várható idén a megtakarításokban – derül ki az Allianz friss tanulmányából.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az elmúlt tíz évben egyszer sem volt akkora mértékű vagyonnövekedés, mint tavaly: 2019-ben a bruttó pénzeszközállomány 9,7 százalékkal nőtt, ami a legnagyobb növekedés 2005 óta – áll az Allianz frissen publikált vagyonosodási jelentésében.

Tavaly a tőzsdék a fundamentumoktól függetlenedve 25 százalékkal feljebb szárnyaltak, és a pénzeszközöket is magukkal húzták:

  • az értékpapírok tavaly hatalmas, 13,7 százalékos növekedést produkáltak. Ilyen gyors növekedésre a XXI. században még nem volt példa.
  • A másik két vagyoni osztály növekedési üteme ugyan alacsonyabb, azonban még így is impozáns volt: a biztosítás és a nyugdíj 8,1 százalékos növekedést ért el, ami főként a mögöttes eszközök növekedését tükrözi,
  • míg a bankbetétek 6,4 százalékkal emelkedtek.

Bár a tavalyi eszközállomány-növekedés javarészt a tőzsdék emelkedésének köszönhető, jelentős friss pénzek is beáramlottak a piacra: a friss tőkebeáramlások új rekordot döntöttek 18,7%-os növekedéssel, ami 3000 milliárd eurónyi tőkét jelentett. Értékpapírokba inkább az amerikai háztartások fektettek több pénzt tavaly, míg például a britek, a hollandok vagy a japánok inkább kitáraztak belőlük.

2019 más különlegességet is tartogatott: az évek során idáig a regionális növekedési toplistán a feltörekvő piacok domináltak. 2019-ben ez a trend megszakadt, ugyanis a leggyorsabb növekedést éppen a leggazdagabb régiók produkálták. Idetartozik Észak-Amerika és a csendes-óceáni térség, ahol a háztartások bruttó pénzeszközei 11,9 százalékos növekedési rekordot értek el. Ennek eredményeképpen

A FELTÖREKVŐ PIACOKNAK MÁR ZSINÓRBAN A HARMADIK ÉVBEN NEM SIKERÜLT TÚLSZÁRNYALNIUK JÓVAL GAZDAGABB VERSENYTÁRSAIKAT. A NÖVEKEDÉSI FOLYAMAT ELAKADT.

Tovább nő a gazdag országok vagyona

Hiába nőtt globálisan a háztartások pénzügyi vagyona, a leggazdagabb és a legszegényebb országok közötti különbség tovább nőtt. 2000-ben az egy főre eső nettó pénzeszközállomány átlagosan 87-szer nagyobb volt a fejlett gazdaságokban, mint a feltörekvő piacokon. 2016-ra ez az arány 19-re esett vissza, majd tavaly visszament 22-re (2019).

Amennyiben régiókra bontva nézzük meg a különbséget, azt kapjuk, hogy a leggazdagabb, észak-amerikai régióban az egy főre eső bruttó pénzeszközállomány 33-szor nagyobb volt, mint a legszegényebb kelet-európai régióban.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.