Horvátországban 400 ezren kaphatták el eddig a koronavírust

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A járvány kezdete óta a második legtöbb új fertőzöttet regisztrálták Szlovéniában, de Horvátországban is növekedett a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből az MTI szerint.

Virusmaszk

Virusmaszk

Horvátországban az elmúlt 24 órában 204-gyel nőtt, és elérte a 15 340-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 144 új esetről számoltak be. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 258-ra nőtt, 13 815-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma 1268, és 9314 ember van hatósági karanténban. Az aktív betegek és gyógyultak száma azért csökkent nagymértékben egy nap alatt, mert hétfőtől a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) 14 napról tíz napra csökkentette a kötelező hatósági karantén idejét, ezért sokan keddtől már gyógyultnak számítanak.

Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója szerint a valamivel több mint négymilliós országban közel 400 ezren kerülhettek érintkezésbe a vírussal, ami nem elég a nyájimmunitás kialakulásához. Számításait az első hullámban elvégzett szerológiai tesztelések eredményeire alapozta.

Ahhoz, hogy széles körű immunitást érjenek el, a lakosság 70-80 százalékának meg kellene fertőződnie, ami nem várható ebben az évben – tette hozzá.

A teljes cikk a 24.hu oldalán olvasható el, idekattintva.