Az életével játszhat az a sportoló, aki túl korán tér vissza a koronavírus után

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egyre több csapatnál dőlnek ki játékosok a koronavírus miatt, ami alaposan megnehezíti az edzők helyzetét, és a hiányzók miatt több meccs, rosszabb esetben akár a bajnokság is elúszhat. A Bajnokok Ligájában érdekelt Mol-Pick Szegednél úgy számolnak, hogy ősszel már nem játszanak a megfertőződött játékosok, ami komoly érvágás. Az Országos Sportegészségügyi Intézet a lehetséges szövődményeket figyelembe véve olyan ajánlást adott közre, ami érzékenyen érintheti a klubokat, de az edzés közben elhunyt, korábban a koronavíruson átesett birkózó, Tóth Bendegúz esete intő jel lehet mindenki, így a szabadidő-sportolók számára is, akik ráadásul nincsenek körülvéve profi orvosi stábbal.

Virusmaszk

Virusmaszk

Bár az aktív koronavírus-fertőzöttek száma itthon két hét alatt a négy és félszeresére nőtt (2100 volt szeptember 1-jén, most pedig 9653), ahogy az iskolákat nem zárták be, úgy a különböző csapatsportok bajnokságait sem szakították félbe.

Így aztán az edzőknek bővült a feladatköre: már nem elég sakkozni azzal, hogy melyik játékos van jó formában, megfelelő fizikai állapotban, és ki az, aki az adott ellenféllel szemben igazán hasznos lehet, meg kell várni azt is, hogy az illető koronavírustesztje negatív-e.

A labdarúgó NB I 4. fordulójában a címvédő FTC 5-0-ra verte a Paksot, amelynek játékosai az edző, Osztermájer Gábor elmondása alapján nyolc napja nem edzettek együtt, mivel a csapatnál felütötte a fejét a vírus.

Az internetes fórumokon komoly visszhangja volt az esetnek, sokan az FTC-t ostorozták, amiért nem ment bele a halasztásba, ebbe a táborba tartozott a Fradi-drukkerek nagy kedvence, a Paks csapatkapitánya, Böde Dániel is, aki a meccs után meglehetősen indulatosan nyilatkozott.

A MLSZ szabályzata úgy szól, hogy az elhalasztott meccset legkésőbb 2021. január 31-ig le kell játszani, és úgy tudjuk, a Fradinál attól tartottak, olyan játéknapra esik a pótlás, amikor a keretben lévő magyar és külföldi játékosok épp a válogatottnál tartózkodnak, vagyis az állománynak nagyjából fele nem áll Szerhij Rebrov rendelkezésére. Ami azt feltételezi, a Fradinál abban bíznak, hogy valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe bejutnak, és ezért nem csak a hétvégéi, de a hétköznapjai is zsúfoltak lesznek a csapatnak az ősszel.

Haraszti Zsolt, a Paks ügyvezetője azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy az első kerethez tartozó játékosok közül kilencen utaztak el az FTC elleni meccsre, és az MLSZ adatbankjából kiderült, hogy a kezdőcsapatból Rácz Gergő, Lorentz Márton és a 17 éves Vas Gábor volt az, aki először szerepelt az idényben a felnőttcsapatban. Vas most debütált az élvonalban, ahogyan a csereként pályára küldött Debreceni Ákos és Görög Gergő is, akik hozzá hasonlóan 17 évesek.

Csak összehasonlításképpen: a Fradinál az ukrán Olekszandr Zubkov, a horvát Roko Baturina és a magyar válogatott középpályás, Sigér Dávid szállt be a kispadról.

Az NB I-ben először az előző idény bronzérmesénél, a Puskás Akadémiánál ritkította meg a sorokat a koronavírus, a felcsútiaknak így elmaradt az első fordulóban esedékes, Budapest Honvéd elleni meccsük, majd a második fordulós találkozót, a Kisvárda ellenit is csak később tudták lejátszani.

Az eset érdekessége, hogy az MLSZ-nél csak augusztus 26-án, a harmadik forduló előtt hozták meg azt a szabályt, hogy egy csapat csak egy bajnokit halaszthat a koronavírus miatt – amikor a Puskás Akadémiának már két olyan mérkőzése is volt, amelyet ilyen okból nem játszottak le.

A teljes cikk a 24.hu oldalán olvasható, idekattintva.