Minden hetedik embernél jelentkeznek mellékhatásai az orosz vakcinának

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában. Murasko a tüneteket előrelátható szövődménynek nevezte. Közölte, hogy a klinikai tesztelés harmadik fázisában eddig 300 embert oltottak be.  

Virusmaszk

Virusmaszk

Emlékezetes, Oroszország úgy vezette be a vakcinát, hogy kihagyta a kulcsfontosságú fázis III. vizsgálatokat. Ezt követően lehet csak engedélyezni egy vakcinát. A legígéretesebb vakcinajelöltek a fázis III. vizsgálati szakaszban vannak, az orosz nem volt köztük, amikor Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy elkészültek.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője az Orosz Tudományos Akadémián tartott keddi tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban jelenleg 17 intézet 26-féle Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozik. Elmondta, hogy az összes igazolt új koronavírus-fertőzöttnél a betegség tünetmentesen vagy nagyon enyhe szimptómákkal folyik le.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható, idekattintva.