Nyálból gyorsan és egyszerűen kimutatható lehet a koronavírus

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben.

Virusmaszk

Virusmaszk

A COVID-19 diagnosztizálására használt PCR-teszt elvégzéséhez is az orrból és a garatból nyernek mintát, amelyet csak erre képzett egészségügyi szakember tud levenni megfelelő védőfelszerelésben, továbbá a páciens számára kis kellemetlenséggel járhat. Ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyálminta begyűjtése, amelyhez, sem érintkezés, sem szakavatott mintagyűjtő személyzetet igénylő ún. invazív beavatkozás nem szükséges, így sokkal optimálisabb lehet széles körű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – mutatott rá dr. Varga Gábor, az Orálbiológiai Tanszék vezetője, hozzátéve, hogy ezért kezdték vizsgálni a nyál új koronavírus diagnosztizálásban játszott szerepét.

Dr. Varga Gábor elmondta: júniusban megindulhattak az ún. humán vizsgálatok is, így jelenleg COVID-19 betegek bevonásával hasonlítják össze, hogy mennyiben detektálható egyforma megbízhatósággal a SARS-CoV-2 vírus a felső légutakból és a nyálból.  Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel – mutatott rá Dr. Varga Gábor.  

A teljes cikk a semmelweis.hu oldalán olvasható, idekattintva.