Tartós idegkárosodást, mentális betegséget is okozhat a koronavírus

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A legnépszerűbb név a covid-köd lett, ez írja talán legjobban körül azt a fura neurológiai tünetegyüttest, amit a covidbetegségen átesettek közül sokan megélnek.

Virusmaszk

Virusmaszk

Köztük sokan olyanok is, akiknél maga a fertőzés nem okozott olyan súlyos légúti panaszokat, hogy kórházi ápolásra, pláne lélegeztetésre szorultak volna.

Ők azok, akik elvben hetekkel, hónapokkal a felgyógyulásuk után is fura neurológiai tünetekre panaszkodnak, kezdve az olyan, nehezen körülírható tünetekkel, mint a ködként leírt zavarodottság, amitől gyakran csak keresik a szavakat, az olyan rémisztőkig, mint a végtagzsibbadás, amitől akár azt is gondolhatják, hogy mindjárt szívrohamuk lesz, vagy összeomlik a keringésük.

Elizabeth Cooney a Statban megjelent riportja szerint a szakértők becslései alapján a covidból felépülők akár egyharmadánál is jelentkezhetnek ilyen neurológiai és/vagy pszichológiai tünetek. Ez alapján pedig egyre inkább az a tudományos konszenzus van kialakulóban, hogy a betegség tartós hatással lehet a fertőzöttek agyára. A tünetek olykor fizikaiak: fejfájás, szédülés, vagy olyan mértékű izomgyengeség, ami kvázi bénulást okoz. Máskor lelkiek: szorongás, depresszió.

A teljes cikk a 444.hu oldalán olvasható, idekattintva.