Svédország többé már nem kirívó koronavírus-eset - Mi történt?

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Svédország már nem annyira kirívó a koronavírus-helyzet tekintetében, mint korábban. A skandináv országnál már vannak olyan helyek Európában, ahol kevésbé korlátozzák az életet és már a halálesetek tekintetében sem áll az élen - írja a Financial Times.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az FT cikke azt is megállapítja, hogy az elmúlt hónapokban az európai átlagnál mérsékeltebb veszteségeket szenvedett el a svéd gazdaság, ám hasonló teljesítményt mutatott, mint a többi skandináv ország.

A svéd közegészségügyi hatóságok becslései szerint a főváros, Stockholm közel lehet ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, ám ezeket az érveket más epidemiológusok vitatják.

Az FT cikke arra is kitér, hogy az Oxford Egyetem kimutatása szerint mára már Franciaország, Ausztria, Horvátország, Norvégia és Finnország országai mind kevesebb korlátozással rendelkeznek, mint Svédország.

De arra is rámutat a brit lap anyaga, hogy a második negyedévben a svéd GDP 8,6%-kal esett, miközben az EU átlaga 11,9% volt. Közgazdászok azt mondják, hogy egyelőre korai lenne még következtetéseket levonni a svéd járványügyi stratégia hatásossága kapcsán, ami a gazdasági következményeket illeti.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán.