Enyhültek egyes járványügyi megelőző intézkedések a postákon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A koronavírus járvány miatt meghozott intézkedéseinek egy részét megtartotta, néhányat azonban módosított a Magyar Posta azután, hogy 2020. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet Magyarországon. Bár a maszk viselése továbbra is javasolt, de már nem kell az utcán sorba állni, és hétvégén is újra nyitva lesznek a nagyposták.

Virusmaszk

Virusmaszk

A járvány enyhülésével és veszélyhelyzet megszűnésével felülvizsgálta a pandémia miatt meghozott intézkedéseit a Magyar Posta és határozott arról, hogy melyeket szükséges továbbra is fenntartani, és melyek azok, amelyek már nem indokoltak.

2020. június 19-tól visszaáll a korábban megszokott ügyfélvárakozási rend, azaz nem kell a postán kívül várakozni. A nagyobb postákon ismét működni fog az ügyfélhívó rendszer, ami segíti a gyors kiszolgálást.

Ismét nyitva lesznek hétvégén azok a főként nagyvárosi posták, amelyek korábban is várták az ügyfeleket szombaton és vasárnap.

A koronavírus járvány miatt újra teljeskörű lesz a szombati hírlapkézbesítés, 2020. június 27-től a korábban megszokott rend szerint az előfizetők a megjelenés napján megkapják a szombati lapszámot.

Változás az is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt személyi azonosító okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követően még 180 napig érvényesek maradnak, így azokat továbbra is elfogadják a postákon a megadott ideig.

A járványveszély azonban nem múlt el, továbbra is szükség van a többi megelőző biztonsági intézkedésre. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

  • továbbra is kérik, hogy viseljenek arcot eltakaró maszkot (vagy sálat, kendőt), ha postára mennek
  • továbbra is maradnak az elválasztó plexifalak a nyitott pultos postákon,
  • továbbra is gyakori fertőtlenítő takarítást végeznek a postákon, ügyelve a pultokra, a kilincsekre és egyéb közös használatú felületekre,
  • továbbra is érintésmentesen kézbesítik a postások azokat a küldeményeket, amelyeknél személyes átvétel szükséges (csomag, tértivevényes levél, hivatalos irat),
  • továbbra is levélszekrénybe kézbesítik a korábban személyes átvételt igénylő ajánlott leveleket,
  • továbbra is mellőzik a személyes kézbesítést a hatósági karanténnal érintett címeken,
  • továbbra is biztosítják a nyugdíjasok számára az utalvány átvételhez az egyszerűsített meghatalmazást, illetve ingyenes ismételt kézbesítést.


A teljes cikk a posta.hu oldalán olvasható el, idekattintva.