Pánik Új-Zélandon, a hadsereg a határon

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Két külföldit kiengedtek a karanténből, miközben fertőzöttek voltak. Szigorítás jön az elvileg koronavírus-mentes országban.

Virusmaszk

Virusmaszk

Elfogadhatatlan hibának nevezte Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke, hogy két brit nőt úgy engedtek ki a kötelező karanténből, hogy nem tesztelték le őket, és utóbb kiderült, mindketten koronavírus-fertőzöttek. A kormányfő közölte, az eset nem ismétlődhet meg, és azonnal a hadsereget bízta meg a karanténok ellenőrzésével és az eljárás felügyeletével – írja a The Guardian.

Most 320 embert ellenőriznek, őket kutatták fel mint szoros kontaktokat, ők együtt utaztak a két nővel a repülőn, illetve közösen voltak karanténban egy aucklandi szállodában. Természetesen a két fertőzöttet most elkülönítették.

Azt most vizsgálják, hogy a két brit hogyan hagyhatta el tesztelés nélkül a karantént, ahol elvileg 14 napot kellett volna tölteniük. Méltányosságból engedték ki őket előbb, hogy a 650 kilométerre lévő Wellingtonban egy haldokló rokonukat meglátogathassák. Ettől azonban a távozásuk előtt tesztelni kellett volna őket. Most minden ilyen kivételes, méltányossági engedélyt betiltottak.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.