Véget ért a veszélyhelyzet és útjára indult a labda Szlovákiában

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Szombaton éjfélkor ért véget az egészségügyi veszélyhelyzet északi szomszédunknál. Az ezzel kapcsolatos javaslatot múlt héten fogadta el a szlovák kormány. A veszélyhelyzet végeztével megszűnik az egészségügyi ellátás biztosítását szolgáló munkakötelezettség, valamint a sztrájkjog gyakorlásának tilalma.

Virusmaszk

Virusmaszk

Kilencven napot követően szombaton éjfélkor véget ért az egészségügyi veszélyhelyzet Szlovákiában. Marek Krajčí egészségügyi miniszter közölte, megszüntetik az egészségügyi dolgozók készültségét is. A tárcavezető hozzátette, feloldják a kórházak kötelezettségét, hogy külön ágyakat tartsanak fenn a koronavírus-fertőzötteknek. Az új eseteket a továbbiakban a kórházak fertőző osztályán látják majd el. „A kórházakban azonban továbbra is lehetővé kell tenni, hogy a koronavírus-fertőzöttek ne érintkezhessenek más betegekkel” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az egészségügyi veszélyhelyzet egyebek mellett azt tette lehetővé, hogy a kormány kötelezze az egészségügyi dolgozókat tevékenységük végzésére, vagy bizonyos foglalkozások esetében felfüggessze a sztrájkjogot. Az egészségügyi veszélyhelyzet a vonatkozó szlovák jogrend szerint nem azonos a rendkívüli helyzettel. A rendkívüli helyzetet még március 11-én rendelte el a Pellegrini-kormány, s az továbbra is érvényben marad.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.