Megvan, hogy mekkora visszaesésre számít az építőipar

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Április és május hónapokban csaknem a felére csökkent az építési beruházások darabszáma, míg a beszerzések értéke is csökkent, januártól június 10-ig a tavalyi 823 milliárd forintról 704 milliárdra. A járványhelyzet hatására a leálló projektek, a kevesebb új megrendelés összességében 5-6 százalékkal vetheti vissza az építőipar teljesítményét az erős 2019-es évhez képest - derül ki az ÉVOSZ 24. heti összefoglalójából.

Virusmaszk

Virusmaszk

A tervező- és mérnöki vállalkozások megkezdték az irodai munkavégzésre való visszaállást, miközben további intézkedéseket is tettek a „home office” tevékenység hatékonyságának gyors javítására. További informatikai fejlesztésekkel, digitalizációs módszerekkel igyekeznek hatékonyságukat javítani. A járványhelyzetben való munkavégzés felgyorsította a tervező mikró vállalkozások tervezési hálózatokba szerveződését.

Határidőcsúszásokat a járványhelyzet jellemzően a sokszereplős épületépítéseknél, szak-szerelőipari munkáknál okoz. A csökkenő rendelésállomány ezen a területen is lehetővé teszi a csúszásban lévő kivitelezések folyamatos gyorsítását. Az építőipar rendelésállományának csökkenése, már 2019. év. II. félévben megkezdődött. Erre a folyamatra a járványhelyzet április–május hónapokban ráerősített. A múlt év végén mintegy 12%-kal volt kisebb az ágazat rendelésállománya az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. A rendelésállomány csökkenése a vállalkozások között továbbra is nagy szóródást mutat, mértéke 0 és 30% között mozog.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.