Kiderült: 340 milliárd forintnyi EU-pénzt fordít a vírusválság enyhítésére a kormány

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Egy április eleji kormányrendeletben az „Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja” soron nulla eurót tüntetett fel a kormány, azt érzékeltetve, hogy „az EU nem segít a bajban”, de az Államadóság Kezelő Központ minapi befektetői prezentációjának egyik táblázatában már azt látjuk, hogy 340 milliárd forintnyi EU-pénzt csoportosít(ott) át a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a kormány.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az ÁKK címlapján felbukkant egy angol nyelvű befektetői prezentáció, amely még május 19-i adatokat is tartalmaz. Így tehát nagyon friss és azt foglalja össze, hogy a koronavírus válságra milyen kormányzati és jegybanki intézkedések születtek eddig Magyarországon és összességében mennyire kedvező az adósságfinanszírozás helyzete. Ennek a prezentációnak a 9. oldalán található egy táblázat, ami azt foglalja össze, hogy hogyan jön ki a kormányzati kommunikációban rendszeresen szereplő 9191 milliárd forintos, a GDP 19,5%-át kitevő összeg, amit a kormány és a jegybank a válságkezelésre fordít.

Amint láthatjuk: a második csoportot kitevő gazdaságpolitikai intézkedések között a kiadásoknál (B alprogram) szerepel egy 340 milliárd forintos tétel is, a GDP 0,7%-a, ami olyan intézkedéseket takar, amit EU-s pénzek átcsoportosításával finanszíroznak. Bővebb kifejtése nincs sehol ennek a tételnek a prezentációban. Valószínű, hogy például a munkahelyvédelmi programokat, pl. a Kurzarbeit programot finanszírozza ebből a kormány.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.