A vállalkozások kétharmada hozott megszorító intézkedéseket

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nyárra elfogy a kisebb cégek pénzügyi tartaléka, legalábbis harmaduknak mindössze 1-2 havi működésre volt pénze - derült ki a K&H Bank felméréséből. A válaszadók 16 százaléka kényszerült teljes leállásra a járvány miatt.

Virusmaszk

Virusmaszk

A magyar kkv-k felét mérsékelten, 44 százalékukat azonban nagymértékben érintette a koronavírus – derült ki a K&H mikro- kis- és középvállalati ügyfelei körében április közepén folytatott online felmérésből, amelyet 2247 válaszadó töltött ki 2020. április 17-20. között. A turizmusban tevékenykedő vállalkozók 85 százaléka számolt be arról, hogy visszafordíthatatlan vagy súlyos veszteség érte a hirtelen leállás következtében. Emellett az egyéb kereskedelem (53 százalék) és az élelmiszer-kereskedelem (48 százalék) érintett leginkább, a legkevésbé pedig a mezőgazdaságban (28 százalék) tapasztaltak komoly gondokat a válaszadó vállalkozások.

A válaszadók 47 százaléka a belföldi kereslet - ügyfelek, megrendelések - visszaesését jelezte.
A bevételek kiesése mellett a munkafolyamatok, munkarend megváltozásáról 27 százalékuk számolt be nehézségként, illetve 16 százalékuk teljes leállásra kényszerült.

A vállalkozások közel kétharmadának (62 százalék) kellett valamilyen megszorító intézkedéssel reagálnia a helyzetre. A felmérésben részt vevő cégek 33 százaléka csökkentette a költségeket a szolgáltatások, havi kiadások lemondásával, minden negyedik cég (26 százalék) mérsékelte a dolgozók munkaidejét, 14 százalékuk pedig kevesebb aktív dolgozóval működik.

A teljes cikk elolvasható az infostart.hu oldalán, idekattintva.