Megkezdődött a húszperces koronavírus teszt próbája

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Húsz perc alatt eredményt mutató, laboratóriumi vizsgálatot nem igénylő koronavírusteszt próbája kezdődött csütörtökön Nagy-Britanniában.

Virusmaszk

Virusmaszk

Matt Hancock egészségügyi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta azt is, hogy a brit kormány több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, és ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik.

Hancock ismertetése szerint a szájból vett mintával működő húszperces teszt célja annak minden eddiginél gyorsabb megállapítása, hogy a vizsgált páciensek szervezetében a szűrés pillanatában jelen van-e a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus.

A szűrési módszer hat hétig tartó, négyezer emberre kiterjedő próbája a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

A koronavírus-szűrés jelenleg alkalmazott módszerével a mintákat laboratóriumokba kell küldeni, amelyekben többórás vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a páciens fertőzött-e, és a vizsgálatnak alávetett emberek rendszerint napokkal később tudják meg az eredményt.

A brit egészségügyi miniszter csütörtöki tájékoztatóján elmondta: a most kipróbálandó új szűrési módszert a kormány éppen gyorsasága miatt tartja érdekesnek, hiszen gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény.

Ha ez a szűrési eljárás sikeresnek bizonyul, a brit kormány a lehető leggyorsabban hozzákezd országos alkalmazásához.

Boris Johnson miniszterelnök nemrégiben kijelentette: a cél a napi negyedmillió koronavírusszűrés elvégzéshez elegendő kapacitás megteremtése Nagy-Britanniában.

A teljes cikk elolvasható a hvg.hu oldalán, idekattintva.