Letelepedhetnek Nagy-Britanniában a koronavírusban meghalt külföldi egészségügyi dolgozók hozzátartozói

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Végleges nagy-britanniai letelepedési jogosultságot kapnak azoknak a külföldi munkavállalóknak a hozzátartozói, akik a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) intézményeiben dolgoztak és az új koronavírus okozta betegségben haltak meg.

Virusmaszk

Virusmaszk

A brit belügyminisztérium szerda este ismertetett döntése alapján az intézkedés azonnali hatályú és visszamenőleges, és azokra is kiterjed, akik az Európai Unión kívüli országokból érkeztek Nagy-Britanniába.

A konzervatív párti brit kormánynak már a múlt hónapban is volt egy hasonló kezdeményezése, de az szűkebb körre, mindenekelőtt a szakképzett munkavállalók, például az orvosok és az ápolók hozzátartozóira terjedt ki.

Priti Patel belügyminiszter szerdai nyilatkozatában azonban bejelentette, hogy a brit kormány a határidő nélküli letelepedésre szóló ajánlatot azoknak a családtagjaira is kiterjeszti, akik az NHS intézményeiben kisegítő munkát végeztek - például takarítóként, betegszállítóként dolgoztak -, és a Covid-19 betegség áldozataivá váltak. Ugyanígy kiterjed a lehetőség a szociális ellátó hálózat koronavírus-betegségben elhunyt külföldi dolgozóinak hozzátartozóira.

Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóház szerdai ülésén felszólalva elmondta: az NHS-intézményekben dolgozók közül 181-en, a brit szociális ellátórendszer munkavállalói közül 131-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

A SZERDÁN ISMERTETETT LEGÚJABB ADATOK SZERINT NAGY-BRITANNIÁBAN35 704 HALÁLOS ÁLDOZATA VAN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYNAK; A HALÁLESETEK SZÁMA AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN 363-MAL EMELKEDETT.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.