Földbe áll a svéd gazdaság: úgy néz ki, semmit nem nyertek a járvány elengedésével

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Nem menti meg a svéd gazdaságot a mély recessziótól a járványügyi korlátozások hiánya. A gazdaság erősen exportorientált, a nem kellően diverzifikált felvevőpiacok leállása így erősen visszaveti a gazdadágot. Korlátozások ugyan nincsenek érvényben, a svédek mégis óvatosak - emiatt pedig a belső kereslet teljesít rosszul. A gazdasági visszaesés idén összességében nagyobb lehet, mint az uniós átlag, a munkanélküliség pedig két számjegyűre is bővülhet.

Virusmaszk

Virusmaszk

Az aktuális stockholmi utcaképet látva egyelőre semmi jele annak, hogy a svéd kormány egyedi stratégiája megmenti a visszaeséstől a gazdaságot – számol be a Politico tudósítója a helyszínről. A piacok üresek, az eladók pedig a forgalom csökkenéséről számoltak be. Az egyik ruhakereskedő szerint például egyszerűen nincsenek vásárlók, mindenki otthon marad.

Mint ismeretes, Svédország nem vezetett be szigorú korlátozó intézkedéseket, lezárásokat a koronavírus ellen, mint ahogy azt a legtöbb európai országban, így például a szomszéd országokban, Finnországban és Norvégiában tették. Azóta mindenki a svédeken tartja a szemét, hogy a boltok és az iskolák nyitva tartása mellett végül mennyire lesz sikeres a modell.

A teljes cikk elolvasható a portfolio.hu oldalán, idekattintva.