Hét új koronavírust mutattak ki denevérekben Gabonban

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

Hét új koronavírust fedeztek fel denevérekben Gabonban, de egyelőre a tudósok sem tudják, hogy ezek okozhatnak-e emberi megbetegedéseket és ezzel olyan járványt, mint a mostani. 

Virusmaszk

Virusmaszk

Az eddig is egyértelmű volt a tudósoknak, hogy a koronavírusok a denevérről emberre kerülhetnek és komoly megbetegedéseket okozhatnak, hiszen már a 2002-2003-as SARS-járvány is így indult, majd a mostani járványt okozó SARS-CoV-2 vírus kapcsán is úgy gondolják a kutatók, hogy denevérekből indult, és valószínűleg más állatok útján került át az emberekre. 

Az eddig azonosított, denevérekben talált koronavírusok többségét Ázsiában találták, de egyre növekszik az afrikai denevérekben azonosított vírusok száma. 

Gael Maganga és kollégái a gaboni Franceville Nemzetközi Orvosi Kutatóközpontban nemrég ezer olyan denevért vizsgáltak meg, amik az ország körüli barlangokban élnek. 18-nál mutattak ki koronavírust, ezek szekvenálása után hét olyan vírust találtak a rovarevő hipposideridae denevérekben, ami eddig ismeretlen volt. 

A teljes cikk elolvasható az index.hu oldalán, idekattintva.