Az ingatlanpiac és a korona csatája: valakinek jól jött, valakit teljesen padlóra küldött

virusmaszk-logo
Covid-19 Tesztek, Maszkok, Kesztyűk, Fertőtlenítők

A turizmussal leginkább összefüggő ágazatokban a legsúlyosabb a helyzet, amit talán a jövőben elinduló belföldi turizmus tud valamelyest enyhíteni. Csak márciusban a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 74%-kal, a vendégéjszakáké 68%-kal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Virusmaszk

Virusmaszk

Airbnb-s lakások, kiadó magánszálláshelyek tekintetében 2019-ben az országos foglaltság 60-65%-os volt a május és július közötti időszakban, most ez 35-40%-ra esett vissza (AirDNA adatok)  A nem Airbnb rendszerén hirdetett magánszállásoknál a belföldi kereslet március 9. és 19. között mintegy 90%-ot zuhant, majd ezen a szinten stabilizálódott.

A lakáskiadóknál nagyon nehéz megbecsülni, hogy mekkora bevételkiesést könyvelhettek el, de a jelenlegi kínálati bérleti díjak alapján 10-20 százalékos mérséklődésről beszélhetünk. Mégis egészen megoszlik a kép, voltak, akik a teljes bérleti díjat elengedték az április-májusi időszakra, míg egy külön kampány indult az 50 százalékos enyhítésre, de voltak olyan bérlők is, akik a közösségi oldalakon arról panaszkodtak, hogy egyáltalán nem kaptak kedvezményt.

Az ingatlanközvetítőknél és tanácsadóknál a fizikai kontaktus korlátozásával az új megbízások átmenetileg befagytak, 2020 áprilisában az ingatlanközvetítők körülbelül fele annyi tranzakcióban segédkezhettek, országosan ugyanis 6 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 58%-os visszaesés 2019 áprilisához képest (DH adatok).

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható, idekattintva.